ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМ ЗАХИСТУ ВІД СОЦІАЛЬНИХ РИЗИКІВ

Main Article Content

О. І. Білик
https://orcid.org/0000-0002-7110-7257

Abstract

Міркування та дослідження, представлені в статті, стосуються понять соціального ризику та дослідженню систем захисту від соціального ризику, і перш за все, обізнаності та запобіжності соціальним ризикам, які авторка розглядає як основу для застосування рішення щодо пошуку шляхів їх мінімізації.. Це має принципове значення для раціоналізації соціальної політики, а в її рамках, зокрема, політики соціального забезпечення. При визначенні ризику зазвичай виділяють дві властиві йому риси: невизначеність його виникнення та можливість втрати. Існують різні підходи і системи захисту від соціальних ризиків. В статті розкривається також і суть соціального ризику: з точки зору шукача захисту, страхування є заміною великої невизначеної втрати (але можливо, оскільки наслідки виникнення ризику зазнає певна кількість членів спільноти ризиків) невеликою певною втратою (тобто премією), але розмір цієї певної втрати (вартість страхового захисту) відповідає страхувальнику життєво важливе значення.


Таким чином, найчастіше при визначенні ризику зазначається можливість збитків, але вони існують визначення, що згадують інші детермінанти та детермінанти ризику, особливо ті, що підкреслюють вимірність невизначеності або існування держави, яка оцінюється негативно. Виходячи з цього підходу у статті було досліджено різні системи захисту від соціального ризику.


Ключові слова: соціальний ризик, системи соціального захисту, соціальне забезпечення, соціальне страхування.

Article Details

How to Cite
Білик, О. (2019). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМ ЗАХИСТУ ВІД СОЦІАЛЬНИХ РИЗИКІВ. EAST JOURNAL OF SECURITY STUDIES, 5(2), 235-246. Retrieved from https://ejss.nuczu.edu.ua/index.php/ejss/article/view/56
Section
All Articles
Author Biography

О. І. Білик, Національний університет «Львівська політехніка»

Доцент кафедри адміністративного та фінансового менеджменту

Національний університет «Львівська політехніка»

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.